Jelentkezzen be egy konzultációra!

Vészjelek 4. rész: Állandó, kimerítő veszekedések

Ha párkapcsolatban vagyunk, és még nagyjából azonos véleményen is vagyunk az élet nagy dolgait illetően, akkor is elkerülhetetlen, hogy néha legyenek vitáink. Sőt, veszekedéseink. Ez természetes. De ha mindennapossá válnak a nézeteltérések, fájdalmat okozunk egymásnak, soha nem tudjuk kielégítően rendezni a vitás kérdést, valamelyik fél mindig vesztesnek érzi magát, alárendelődik és enged a béke kedvéért, vagy túlságosan agresszívvé válik a vita, akkor érdemes egy pillanatra megállni és elgondolkodni, tulajdonképpen miről is vitázunk… Miről szól a veszekedés? Az adott témáról? Többnyire már nem. Hatalomról? Előfordul. Kielégítetlen szeretetigényekről? Nagyon valószínű.

Van olyan egyáltalán, hogy „építő” vita? Igen, van, és szükséges is a kapcsolatban, hogy tisztázzuk a nézetkülönbségeket, mert csak így fejlődik ki teljes potenciáljában az egymáshoz tartozás, a valódi kapcsolati szövetség: a saját szabályaink szerint működő párkapcsolat, aminek mi alakítottuk a szabályrendszerét, amiben maximálisan komfortosan és biztonságban érezzük magunkat. A „jó” vitában a partnerek tisztelik egymást, soha nem fogalmaznak meg durva, leértékelő kritikát a másikkal szemben, nem ítélkeznek, és elfogadják, hogy a partner álláspontja is ugyanolyan értékes. Leginkább célravezető úgynevezett én-üzenetekkel kommunikálni: „nekem rosszul esik, ha…”, „én egy kicsit megbántva éreztem magam, amikor…”, „dühös lettem, mert…”.

A romboló vitának a biztos jele, ha a jelen vitába folyamatosan felhozzuk az összes múltbeli sérülést és a partner szemére hányjuk azonnal az egész csomagot. (Ez azt jelenti, hogy megnyugtatóan soha nem sikerült rendezni, sajnos.) Ha mindig és mindig ugyanarról a témáról vitázunk, tapodtat sem mozdulunk, nincs belátás, megértés, kompromisszumkészség, ez nagyon romboló tud lenni. De általánosságban azt is mondhatom, hogy egy vita romboló, ha bármelyik partner rosszul érzi magát tőle/benne, fél, diszkomfort érzete van.

Ha azt érzik a párok, hogy egy ördögi körben keringenek hosszú hónapok, évek óta, de elkötelezettek egymás iránt, szeretik egymást, érdemes szakember segítségét kérni, hogy megállítsák ezeket a negatív, romboló interakciókat. Erre kiváló módszer az általam is alkamazott EFT, azaz az Érzelekre Fókuszáló Párterápia, amelyről a következő bejegyzésemben bővebben is írok.